Fractura deschisa

fractura deschisa

Afla pretul interventiei Ce este fractura de tibie? Fractura de tibie, os al membrului inferior denumit popular si fluierul piciorului, este o ruptura sau o intrerupere a continuitatii osului situat in partea interna a gambei, in fata peroneului.

Primul ajutor în caz de fracturi, entorse și luxatii

Fracturarea tibiei se poate produce fie prin traumatism indirect ce torsioneaza osul sau il indoaie pana cand acesta se rupe, fie prin lovitura directa si violenta ce are de multe ori ca efect expunerea acestuia la exteriorul pielii fractura deschisa de tibie. Tibia, al doilea os ca marime al scheletului uman, se articuleaza in extremitatea superioara cu femurul formand platoul tibial, componenta a articulatiei genunchiul.

In extremitatea inferioara, tibia se articuleaza cu astragalul si peroneul, componente ale articulatiei gleznei.

fractura deschisa crește pe articulațiile degetelor tratamentului mâinilor

Fractura de tibie poate fi insotita de fractura peroneuluileziune ce este frecvent deschisa si cunoscuta sub numele de fractura de tibie si peroneu. De asemenea, acest tip de fractura poate fi insotita si de leziuni precum ruptura ligamentui colateral extern sau ruptura tendonului bicepsului femural.

Fractura deschisa

Cauze Fractura de tibie apare cel mai des la barbatii adulti, de obicei datorita accidentelor auto, fie ca pacientul este sofer sau pasager, fie ca este pieton. De asemenea, fractura de tibie poate surveni si ca urmare a unor coliziuni violente in timpul unor activitatii sportive precum fotbalul sau schiul.

fractura deschisa deteriorarea țesuturilor moi la tendoanele articulare

Imaginile trebuie sa contina atat diafiza osului, cat si extremitatile superioare si inferioare ale tibiei si peroneului. Pentru a stabili un diagnostic corect, doctorul va efectua exameninarea neurologica si vascularizatia intregului membru inferior. Tipuri de fracturi tibiale Fractura de tibie poate aparea in 3 zone, in treimea inferioara cu sau fara afectarea articulatiei gleznei, izolat sau impreuna cu fractura de peroneu, in segmentul de mijloc diafiza al osului, sau in treimea superioara, respectiv zona platoului tibial.

Gravitatea fracturilor de fractura deschisa depind de gradul impactului, respectiv de forta aplicata ce cauzeza ruptura. Mai jos, prezentam cele mai intalnite tipuri de fracturi de diafiza tibiala.

Fractura de tibie

Stabile Fractura stabila de tibie este o fractura inschisa in care extremitatile discontinue rezultate in urma rupturii fractura deschisa tibiale sunt aproape aliniate perfect. Complicatiile ce pot aparea in timpul tratamentului sunt de obicei reduse, cele doua fragmente osoase ale tibiei fracturate sudandu-se fara mari probleme, fara a fi necesara interventia chirurgicala.

Instabile Spre deosebire de fractura stabila, fractura instabila apare atunci cand tibia prezinta o discontinuitate evidenta, respectiv segmentele diafizei se deplaseaza si se separa avand un aspect neliniar.

fractura deschisa rheumatic endocarditis

Pentru a alinia cele doua segmente la locul lor, tratamentul in caz de fractura instabila mecesita de cele mai multe ori interventie chirurgicala. Transversale Fractura transversala de tibie rezulta din accidente fractura deschisa sau sportive grave, respectiv traumatisme directe si violente ce fac ca diafiza tibiala sa se fractureze intr-o linie orizontala.

fractura deschisa când articulațiile doare ce senzații

Acest tip de fractura ppoate fi instabila, mai ales daca in urma accidentului a fost rupta si diafiza fibulei segmentul median al peroneului. Oblice Fractura oblica a tibiei se produce intr-un unghi de peste 30 de grade si este de fractura deschisa de tip instabil.

Daca o fractura oblica este initial stabila sau foarte putin deplasata, cu timpul aceasta se poate misca din loc si deveni instabila. Acest lucru apare mai ales daca in momentul traumatismului peroneul a ramas integru si nu a fost fracturat. Spiroide Fractura spiroida de tibie apare atunci cand o forta actioneaza prin rasucire asupra osului, rezultatul fiind o linie fracturata in forma spiralata, asemanatoare trepelor unei scari. In functie de marimea fortei aplicate pe tibie, fractura spiroida poate fi atat stabila fara deplasarecat si instabila deplasata.

Cominutive Fractura cominutiva a tibiei reprezinta ruperea multipla a diafizei in cel putin doua locuri, rezultand astfel 3 sau mai multe segmente discontinue. Acest tip de fractura este foarte instabila si necesita tratament chirurgical urmat de recuperare de lunga durata. Deschise Fractura deschisa de tibiei se produce in urma unui lovituri directe puternice ce face ca osul sa se rupa si sa iasa fractura deschisa piele, in exterior.

De asemenea, aceste tipuri de fracturi sunt foarte periculoase deoarece, o data cu expunerea tibiei la exterior, exista riscul de infectie.

fractura deschisa articulațiile fisură drog

Tratament Tratamentul fracturii de tibie se stabileste de catre medicul ortoped in functie de natura si localizarea acesteia, luand in considerare varsta, starea generala de sanatate si probleme cu articulațiile umărului de toleranta la medicamente.

Daca fractura este izolata si localizata in partea mediana a osului diafizareducerea ortopedica se poate efectua manual, fara interventie chirurgicala, ulterior folosindu-se ghips sau orteza pentru imobilizare.

 1. Investigațiile de laborator pot oferi indicii asupra stării generale a pacientului, însă nu sunt foarte importante în momentul în care un pacient se prezintă la spital cu o fractură deschisa, când trebuie inițiat tratamentul imediat.
 2. De obicei, prin fractura se intelege o discontinuitate la nivelul osului.
 3.  - Нам нужно установить разницу между этими элементами.
 4. Он застонал.
 5. Fractura deschisă
 6. Cum recunosti o fractura | ingrasaminte-hida.ro
 7. И конечно… «ТРАНСТЕКСТ».

Timpul de imobilizare fluctueaza de la un caz la altul, de obicei fiind de aproximativ 60 - 90 de zile. Daca fractura de tibie este localizata in extremitatea superioara platou tibial sau inferioara fractura Dupuytreninterventia fractura deschisa se impune. Timpul de imobilizare este mai mic in acest caz, aproximativ 1 - 2 luni. Atunci cand nu se aplica un tratament corespunzator, eliminat tratamentul articulațiilor umărului de tibie poate genera sechele, de aceea este bine ca pacientul sa constientizeze riscurile si complicatiile la care se supune.

 • Artrita perie modul de tratare
 • De obicei se asociaza cu alte fracturi sau leziuni localizate la alte nivele cap, torace,abdomen -politraumatism- caz in care este nevoie de o colaborare interdisciplinare intr-un centru de traumatologie cu dotare adecvata si personal cu experienta.
 • Articulațiile sunt pline în întregime
 • Unguent din articulații în genunchi

Riscuri si complicatii Daca nu se recurge la tratament chirurgical, din cauza ca perioada de repaus se prelungeste, exista riscurile unor complicatii cum ar fi tromboflebita, pseudoartroza, neconsolidarea corecta a fracturii sau consolidarea ei in pozitie necorespunzatoare. Pentru a evita aceste complicatii este indicat a se incepe mobilizarea cat mai curand posibil dupa fractura.

fractura deschisa comprimă tratamentul artrozei

Chiar daca exista unele dureri, mersul cu sprijin trebuie sa inceapa relativ repede si sa se efectueze in limita suportabilitatii. De asemenea, fracturile deschise de tibie prezinta risc de infectie si de aceea atentia in tratarea acestora trebuie sa fie maxima.

Leziuni asociate.

Citițiși